Friss topikok

  • break: Enekelni is tud Halasz ur: www.youtube.com/watch?v=SXJobTFE2Ho (2013.03.12. 19:13) ALKOHOLFREI
  • fantomasyoyo: Barango for president! (2012.12.06. 04:43) MATOLCSY KEDVENC NÓTÁJA
  • barangó: @mangorlo: december 22., Dürer, QSS; (előző este, 21-én ugyanott ingyenes tribute-fest, én Clash-t... (2012.12.01. 09:50) A SAS MEG A BÉKA
  • barangó: @fanzine: hanponta=naponta (2012.04.19. 08:55) JOBB KONDÍCIÓ
  • barangó: @rokonszenves: nagyon köszönöm. a zenék persze megvannak. köszi még egyszer (2011.11.13. 21:31) EGYRŐL A KETTŐRE

Johnny Be Good

Írta: barangó - 2009.12.09. 16:21

Ritkán nézek tévét, a köztelevízió reggeli műsorait pedig tudatosan kerülöm. Még a véletlenül odatévedő, a médiabéli történésekre egyáltalán nem kíváncsi magamfajtának is időszerű volt már észrevennie azonban, hogy a Nap-kelte jól megérdemelt kimúlását követően Betlen János másodmagával átvette a reggeli műsorok vezetését. Nem találok ebben semmi kivetnivalót, még akkor sem, ha Jánosunk politikai szimpátiái a riporttémák és -alanyok megválasztása, illetve az interjúalanyokhoz intézett kérdései alapján még egy óvodás számára is öt perc alatt könnyedén kikövetkeztethetők. Vehetjük olybá, hogy a köztelevízióban már kezdetét vette az az időszámítás, amely a közéletben egyébként a jövő évi választások után lesz csak esedékes.

Ahhoz sem kell professzionális médiaelemzőnek lenni, hogy ugyanennyi idő alatt felismerjük: Betlen egyetlen épkézláb kérdést sem tud feltenni, és ha a beszélgetés kezd kicsúszni az irányítása alól, akkor villámgyorsan megköszöni a riportalanynak, hogy befáradt, és témát vált. Volt időnk megszokni ezt a színvonalat, úgyhogy most se csodálkozzunk semmin. Betlen két reggeli szereplése azonban az otromba viselkedés és a parádés ostobaság szempontjából a régi jó Nap-kelte vasárnapi üdvöskéjének, Lakat T. tanár úrnak horrorisztikus sziporkáit idézi. Csakis ő volt képes ilyen együgyű jókedvvel mondani hihetetlen baromságokat, mint tette ma reggel Jánosunk, amikor Kocsis Zoltánnal folytatott rövid beszélgetését vezette fel. De ne siessünk ennyire.

Mert azt is állítottuk róla, hogy otromba, s ezt egy néhány héttel korábbi műsorában nyújtott alakítása alapján tettük. Egy ötvenhatos veteránt hívott meg, akit az orosz katonák falhoz állítottak, és lelőttek. Az illető csodával határos módon túlélte a kivégzést, de elveszítette a látását. Ott ül tehát ez az ember Betlennel szemközt, aki néhány mondatban ismerteti a történetét. Nem kell ahhoz műsorvezetőnek lenni, hogy tudjuk, a vakok nem kommunikálnak a szemükkel, így butaság bármi efféle reakciót várni tőlük. Jánosunk azonban megáll egy mondat közepén, és megkérdezi vendégétől, hogy hallja-e, amit mond neki. A riportalany helyében magam azt válaszoltam volna, hogy „kedves János, vak vagyok csupán, süket még nem”. Ám riportalanyunk nem olyan faragatlan, mint jómagam lettem volna a helyében vagy amilyen Betlen János volt vele szemben, így udvariasan csak annyit válaszol, hogy hallja. A műsorvezető ezek után az orosz katonákra tereli a szót, akik brutális kegyetlenséggel falhoz állítottak egy hadifoglyot, hogy kivégezzék. A falhoz állított veterán, jóllehet minden oka meglenne rá, hogy egyetértsen ezzel, ismét körültekintőbbnek bizonyul kérdezőjénél, amikor megjegyzi, hogy ő nem számított hadifogolynak. S ezzel kialakult az imént említett szituáció, amikor a riportalany kicsúszik a műsorvezető irányítása alól, ezért utóbbi villámgyorsan véget is vet az interjúnak. „Került-e már sor önnel korábban nagyobb beszélgetésre a televízióban? Nem? No hát akkor majd készítünk egyet a közeljövőben. Köszönjük, hogy befáradt” – mondja Jánosunk mosolyogva, és témát vált. Ennyi.

S most lássuk a ma reggeli szereplést. A Kocsis Zoltán érkezését megelőző téma Csernobil volt, jóllehet semmiféle évfordulója nincs az erőmű-katasztrófának. Egy profi azonban könnyedén talál apropót arra, amit mindenképp el akar mondani. Az 1989-es híradórészlet bejátszásában szó esik Csernobilról, nosza, ejtsünk mi is, és ennek alapján mondjuk el századszorra is, hogy a kommunista diktatúra mennyire aljas módon tartotta vissza az információkat, mert bizony a diktatúrák természetéhez tartozik a titkolózás, lám, ma is mennyit titkolóznak a hatalmon lévők, mert méltán megbuktatott miniszterelnökük a legutóbbi választásokkor a gazdasági mutatókat titkolta el az emberek elől, most meg az újinfluenza elleni oltással kapcsolatban titkolóznak. Ezek. Betlennek segítségére van politológus riportalanya is, kinek nevét, fájdalom, nem tudhatom, pedig gyakran szerepel a jobboldali médiában. Mosolyogva helyeselnek egymásnak, akár tegeződhetnének is. Jómagam a beszélgetés végén hiányoltam egy búcsúpuszit.

Amíg a Kocsis által befejezett Schönberg-opera világpremierje kapcsán meghívott zongoraművész helyet foglal, egy rövid zenei bejátszással vezetik át a témát. A képeken maga Kocsis vezényel. Hogy mit, azt pontosan nem tudhatjuk, de nem kell vájt fülű koncertlátogatónak lennünk ahhoz, hogy megállapíthassuk: nem Schönberg szól. Olyannyira nem, hogy utólag azt is megkockáztatom: határozottan 19. századi, esetleg 18. század végi szimfonikus darabról lehet szó. Betlen azonban játszi könnyedséggel megállapítja, hogy ez akkor ugye Schönberg volt, amit most hallottunk, mert hát ott állhatott a papírján a beszélgetés apropója. Kocsis szerencsére nem volt olyan udvarias, mint Jánosunk korábbi riportalanyai, és fanyar mosollyal visszakérdezett: „Micsoda?” Talán még fel is nevetett. Ne szépítsünk: kiröhögte a botfülű Betlent. Aki viszont ahelyett, hogy elsüllyedt volna szégyenében, a jó öreg Lakat T.-t idéző heherészéssel terelte tovább a beszélgetést valamely kevésbé veszélyes irányba. Nem is értem, miért nem köszönte meg azonnal a művész úrnak, hogy befáradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantcsont-bunker.blog.hu/api/trackback/id/tr661586080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pumpui 2009.12.09. 20:25:32

Bethlen az egyik legkorrektebb riporter. Neked viszont nem kéne az írást erőltetni...

algi 2009.12.09. 20:25:53

Fura, én mindig pont lemaradok a beégéseiről.

nyóc 2009.12.09. 20:36:09

Betlen lehet, hogy nem buta, de egy nyökögő majom. Minimum három nekifutásból tesz fel egy kérdést, ráadásul gyakran fogalma sincs arról, ki ül vele szemben. A politikusokat persze mind jól ismeri, de a többi témában valakit megkérdezhetne a műsor előtt, hátha akad olyan aq helyszínen operatőr, aki ismeri Kocsis Zoltánt.

nyóc 2009.12.09. 20:37:32

olyan operatőr a helyszínen - nyökögtem, lebuktam

Wolfgang (törölt) 2009.12.09. 21:03:09

Milyen ritkán írsz... De akkor milyen velőset! Index címlapra kívánkozót...

nyóc 2009.12.09. 21:10:01

Önkritikát gyakorolok. Még nem tökéletes, de igyekszem. Gyakorlat teszi a mestert. Betlennek is menne a kérdezés, ha többet gyakorolná azt az egyszerű módszert, hogy mielőtt kérdezünk, tisztázzuk magunkban, mire is várunk választ. Az Index címlap jó, vagy rossz?

miskolc 2009.12.09. 21:13:30

barangó... Te fárasztóan hülye vagy. Betlen az egyik legfelkészültebb riporter. Csak nézz utána a fordításainak. Egyébként meg ah...

greg_garcia 2009.12.09. 22:01:23

Hát igen. Ilyenek ezek a nácik. Ajjaj, mi lesz még itt! Én már úgy félek.

nyóc 2009.12.09. 22:08:09

@Pumpui: Barangó meg korrektor, Betlennek nem kéne a műsorvezetést erőltetni

nyóc 2009.12.09. 22:09:30

@miskolc: Mi köze van a fordításnak a riporterséghez?

Bobzen 2009.12.09. 22:36:45

@Pumpui: Hány riportert ismersz, ha szabad tudnom?

cincinnatus 2009.12.09. 22:37:54

Sírjuk vissza mindjárt a pártsemleges napkeltét...nekem eddig nem tűnt fel Betlen politikai inkorrektsége. Kicsit döcögős, néha idétlen, de nem összetéveszthető senkivel.

nyekk 2009.12.09. 22:39:20

Hát ez a baj! Hogy ez a kritikán aluli balf.sz Bethlen még a jobbak közé számít (és még képernyőn van)...
Valakivel ellentétben én undorító féregnek tartom a Janit, mint ahogyan azt is, hogy a Gyárfás valagában még füstölt a lófütty, de a kis Gyárfás kedvenc már az "ellenséges nagy s.gget nyalja kicsi rózsaszín, selymes nyelvecskéjével.
Az ilyen csúszó-mászókat a Gyárfás is megérdemelte bőven, de gondolom az új gazda is meg fogja érdemelni.

Gabbesz 2009.12.09. 23:01:07

Az a szép ebben a modern világban, hogy olyan senkiházik is elmondhatják a véleményük mint ennek a blogbejegyzésnek a szerzője.
Betlen nyilván nem tudja, hogy mit csinál, hiszen csak 1969-ben kezdte a pályáját a médiában. Vagyis 40 év alatt egyedül neked tűnt fel, hogy nem ért hozzá. Egyetlen egy főnökének sem.
Te mit tettél le az asztalra eddig?

nyóc 2009.12.09. 23:10:53

@Gabbesz: Negyven túlélt év egyedül a túlélő immunrendszere mellett érv. Az, hogy szerinted egyedül a bolgírónak tűnt fel, hogy Betlen nem tökéletes, a te tökéletlenséged bizonyítja. De ezt úgy se érted, te sáragyú balfasz, akit valaki letett az asztalra és ottfelejtett, aztán más se piszkált, mert üres és ragacsos vagy, akár egy unikumos pohár másnap,.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.09. 23:41:37

Lehet hogy nagyon máskor követtem Betlen riportjait, kérdéseit, mint a poszt írója, de számomra mindig is egy korrekt és felkészült szakember képét mutatta, bár ilyen lenne a tévés szakma nagy része.

Pszt! 2009.12.09. 23:46:19

A mocskolódás nagyon kifizetődő manapság. Köszönet érte a viktornak. Minél trágárabb blogbejegyzést írok, annál hamarabb címlap.

Pumpui 2009.12.09. 23:59:14

@Bobzen: Erre mondanom kéne egy számot??? Ötszázhetvennyolcat. Engem is érdekelne ki a jó riporter, ha Bethlen rossz...

dtk74 2009.12.10. 00:08:54

Ha a negyven év ütős érv, akkor hozsanna minden írónak, riporternek, politikusnak, stb. aki négy évtizede pályán van? Érdekes nézőpont.

dtk74 2009.12.10. 00:11:37

Egyébként Betlen szakmai tapasztalata (a negyven évvel ezelőtti) abban erősen látszik, hogy a múlt rendszerben elvárt alákérdezős, előre megbeszélt vonalat viszi. Eltérni nem jó, ki tudja mi sül ki belőle, ki haragszik meg érte.
Ettől aztán nem igazán életszerűek a riportok.
Ezt 15 év szakmai tapasztalattal mondom. Nekem ennyire futja.

futura 2009.12.10. 00:22:24

KEDVES BLOGÍRÓ!

Itt nagyon össze vannak keverve azok a bizonyos dolgok.
A fenti műsorvezető teljesítményéről már régóta nincs tudomásom, mert reggel hülye leszek tévét nézni, de azt tudom, egy műsor nem egy ember munkája. Betlen műsorvezetőnek ahhoz köze nincs, kit fog aznap reggel kérdezni, sőt még a kérdések zömét is a kezébe nyomják. Legfeljebb a gesztusait, hozzáállását kritizálhatod.
Persze egy jelenség, netán ideológia kritikájához felkészültség kell, könnyebb egy személyt kipécézni és lehülyézni.
Ez nagyon sekélyes!

dtk74 2009.12.10. 00:29:19

Ha valakinek szart adnak a kezébe, hogy formázzon belőle valami szépet, és meg is teszi ezt, akkor már részese a hülyeségnek, nem elszenvedője. Pláne ha ezt rendszeresen teszi. Hiába a szép gesztusok, fintorok, vagy szemüvegszárrágás, ha a felolvasott szöveg nullára redukálja a mondanivalót.

futura 2009.12.10. 00:45:34

@dtk74: Nem tudom ki dobta be ezt a negyven év szakmai tapasztalatot, de a televíziózást Jánosunk a rendszerváltással kezdte el..
Az 19 év.
Nézzünk már utána a tényeknek, és ne gyártsunk prekoncepciókat.

Pl.: Pörzse S.-ról mondhatnám, hogy negyven éve szélső-, radikális-, vagy milyen jobbos, de nem tehetem, mert a tények szerint, húszévvel ezelőtt még szélső-, radikális-, vagy milyen balos volt. Lásd az akkor készülr KISZ-es, sőt Ifjú Gárdista témájú túllihegő interjúit.

chipshop (törölt) 2009.12.10. 00:47:28

Ki az Betlen?Nincs tevem,napkeltet sem nezek,kulfoldon elek ize akkor most mit keresek itt?:-)))
nem tudom,tuztem:-)

quality control (törölt) 2009.12.10. 02:00:54

"Betlen egyetlen épkézláb kérdést sem tud feltenni"

de tud. tegnap Kósa Lajossal beszélgetett, aki azt mondta, hogy a kormány által a 2010-es költségvetésben "megrejtett" (így!) valódi hiány nem 3,8-3,9, hanem 7%. erre Betlen megkérdezte: "de hát akkor hogy lehet, hogy az IMF jóváhagyta, elfogadta a 3,9%.ot? ők azért elég sok ország költségvetését látják. ezek szerint a kormány átverte az IMF-et?"

egy ilyen egyszerű kérdéssel úgy kizökkentette Kósa Lajost, olyan szinten elkezdett hebegni-habogni, hogy rossz volt nézni. ledöbbentem, hogy mennyire gyenge ez az ember. végül nagyon nehezen , folyamatosan öö-zve, a szavakat alig találva kinyögte, hogy: "hát öö.. ez a gazdasági válság, ez öö, úgy kezdődött, hogy a .. öö.. a nemzetközi pénzvilág felelősei öö.. felpumpálták a pénzpiacokat öö.. fedezetlen hitelekkel.. öö.. a felpumpált piacok... öö.. szóval, ez ugyanaz a garnitúra, kérem szépen! ugyanazok az emberek vannak ott most is! hát öö... miből gondoljuk mi azt, hogy öö.. hogy ezek az emberek tévedhetetlenek?!"

viszont itt már nem forgatta tovább őt Betlen. itt még annyit kellett volna kérdeznie, hogy: "Igen? tehát az IMF pumpálta fel a piacokat, és így az IMF okozta a pénzügyi válságot is?" - ha ezt még megkérdezte volna, ezzel kb. kivégezte volna Kósa Lajost a műsorban. nem bírt volna válaszolni az ember, tényleg! én nem is értem, hogy mi volt vele tegnap. végig öö-zött, alig bírta megfogalmazni a mondatait, pislogott, jobbra-balra nézett, nem bírt beszélni. egy politikusnak szemrebbenés nélkül, folyamatosan beszélve kell tudnia elmondani a legnagyobb sületlenséget/pofátlanságot is, nem pedig öö-zve, akadozva.

na mindegy. teljesen OFF, csak ez így eszembe jutott, ennyit láttam mostanában Betlen Jánosból.

algi 2009.12.10. 02:54:30

Én egyébként csak azért hüledezek, mert miután a NapTV felvett két nagyon ostoba női riportert, meg Süvegest, majd a NapTV kirúgása után Betlen és Süveges maradt, valaki fogja magát és elkezdi fikázni Betlent, aki mindig felkészült és mindig belekérdez a témába, szemben Süvegessel, aki soha nem tud semmit, a szemünk láttára informálódik az interjúalanytól az evidenciákról, és folyamatosan a haverjait interjúvolja meg.

Lehet, hogy a posztban szereplő minden egyes baki megtörtént, de a többi reggeli riporter minden reggel az összes interjújában elkövet kétszer ennyi hibát. Úgyhogy másnak nem tudom betudni a fenti posztot, mint totális elfogultságnak a pártsemlegességgel szemben.

a szomszéd cigányember 2009.12.10. 06:43:42

betlennek az volt a veszte, hogy rászokott a ketaminra. útálom azt az embert. még a mentőben is ütném. ostoba seggnyaló fasz.

marós 2009.12.10. 07:42:53

A távkapcsolót lehet használni, mindenki választhat magához illő rportert, mondanivalót. A lehetőségek tárháza igen nagy, Betlentől Lendvaiig, kinek a pap. kinek a papné.

Caravallo · http://nimfoman.blog.hu 2009.12.10. 08:23:35

Betlen valóban elhúzhatna már melegebb éghajlatra. Két percnél tovább képtelen vagyok hallgatni a makogását. Nyílik a bicska a zsebemben tőle.

ajvéból jelentik 2009.12.10. 08:58:40

B.J. jó képességű, tanult, művelt és kultúrált ember - némely megnyilvánulása alapján - egy kevés morális deficittel mely az idő múlásával kissé erősödik. A magyar mezőnyben, summa sumárum, elől foglal helyet, de ez a média/közállapotokat is minősíti.

barangó 2009.12.10. 10:15:08

@Pumpui: Nem erőltetem. Könnyen megy.
süti beállítások módosítása