Friss topikok

  • break: Enekelni is tud Halasz ur: www.youtube.com/watch?v=SXJobTFE2Ho (2013.03.12. 19:13) ALKOHOLFREI
  • fantomasyoyo: Barango for president! (2012.12.06. 04:43) MATOLCSY KEDVENC NÓTÁJA
  • barangó: @mangorlo: december 22., Dürer, QSS; (előző este, 21-én ugyanott ingyenes tribute-fest, én Clash-t... (2012.12.01. 09:50) A SAS MEG A BÉKA
  • barangó: @fanzine: hanponta=naponta (2012.04.19. 08:55) JOBB KONDÍCIÓ
  • barangó: @rokonszenves: nagyon köszönöm. a zenék persze megvannak. köszi még egyszer (2011.11.13. 21:31) EGYRŐL A KETTŐRE

VASEMBER

Írta: barangó - 2013.03.12. 15:33

(Megjelent február 14-én)

Tegnap este kicsit későn vacsoráztam, így nyugtalanul aludtam. Azt álmodtam, hogy L. Simon László művelődésügyi államtitkár, maga is többkötetes költő, szigorú szavakkal bírálja a híres Black Sabbath-klasszikusra, az Iron Manre írt magyar változatomat, annak is azt a két sorát

„Futni nem tud ő / Akadályozza a vastüdő.” Álmomban az államtitkár azzal érvelt, hogy nem stimmel a szótagszám, mert az első sor öt szótagot számlál, míg a második kilencet. Azzal vágtam vissza, hogy előbb hallgassa meg a Vasembert, és meglátja, minden stimmel.

Itt ébredtem fel, a szívem összevissza kalapált, de hamarosan megnyugodtam, mert eszembe jutott, hogy a kormány illetékese egyes értesülések szerint holnap jelenti be L. Simon lecserélését. Állítólag az volt vele a baj, hogy megpróbált visszaszerezni bizonyos, a tárcától elvándorolt jogköröket, melyekkel az MMA-t készültek felruházni. Én ehhez nemigen értek, de állítólag tény, hogy nehezen találta meg a hangot Fekete Györggyel. Nos, ezen nincs mit csodálkozni. Lehet, hogy L. Simon nem ismeri az Iron Mant, de azért bizonyos stílusérzék meglétét aligha lehet eltagadni tőle, és valószínűleg az ő gyomra is összerándult, amikor a következő Fekete Görgy-nyilatkozatot olvasta: „Kihordtam a csecsemőt, most szokik le az anyatejről, el akarom juttatni az iskoláig.”

Ismerjük el, nem kell ahhoz művelődésügyi államtitkárnak és költőnek lenni, hogy valaki elejtse a kiskanalat egy ilyen mondatszörny hallatán. Elég, ha az illető kijárta a nyolc általánost, életében elolvasott legalább egy könyvet vagy megtanult kívülről egy verset, netán megfogalmazott egy képeslapot a Balatonról, hogy a mondat kiagyalója helyett is elszégyellje magát. Az MMA ura minden bizonnyal azért fogalmazott így, mert szerinte ez szellemes, fennkölt vagy tudom is én, milyen.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt a Havas Henrik vezette Cilvil a pályán című tévéműsor résztvevői Fekete György munkásságáról vitatkoztak. Többen osztották a műsorvezető véleményét, aki váltig állította, hogy az MMA vezetője pocsék képzőművész. Egyedül a Heti Választól érkezett Stumpf András állította, hogy ezt ők aligha dönthetik el, mert egyikük sem kompetens. Szerinte ugyanis nem ez a baj Feketével. Neki volt igaza.

Hagyni kell kibontakozni a fiúkat, előbb-utóbb mondanak ők olyat, amiről már mindenki eldöntheti, milyen esztétikai érzékkel áldotta meg a magyarok istene az alkotót. Mert aki egyszer megszédült már a hatalom mámorától, az könnyen elveszíti józan ítélőképességét, ráébred, hogy nemcsak képzőművészként jelentős, de minden bizonnyal a költészetnek is avatott művelője. Feltehetőleg William Blake életműve adhatott bátorítást Feketének.

És akkor most dőljünk hátra, ha van két szabad percünk, és van egy jó karosszékünk. Hunyjuk le a szemünket, és képzeljük magunk elé Fekete György csinos hajkoronáját, kedves mosolyát, és engedjük szabadjára a fantáziánkat. Lelki szemeink előtt jelenjen meg, amint ez az éteri jelenség kihord egy csecsemőt, előveszi emlőjét, szoptatja a kicsit, majd miután észreveszi, hogy a kicsi már nem kívánja az ő tejét, kézen fogja, és elindul vele az iskolába.

A bátrabbak megpróbálkozhatnak a látomás képi megjelenítésével. Támogatásért pedig bátran forduljanak az MMA-hoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantcsont-bunker.blog.hu/api/trackback/id/tr315131160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása