Friss topikok

  • break: Enekelni is tud Halasz ur: www.youtube.com/watch?v=SXJobTFE2Ho (2013.03.12. 19:13) ALKOHOLFREI
  • fantomasyoyo: Barango for president! (2012.12.06. 04:43) MATOLCSY KEDVENC NÓTÁJA
  • barangó: @mangorlo: december 22., Dürer, QSS; (előző este, 21-én ugyanott ingyenes tribute-fest, én Clash-t... (2012.12.01. 09:50) A SAS MEG A BÉKA
  • barangó: @fanzine: hanponta=naponta (2012.04.19. 08:55) JOBB KONDÍCIÓ
  • barangó: @rokonszenves: nagyon köszönöm. a zenék persze megvannak. köszi még egyszer (2011.11.13. 21:31) EGYRŐL A KETTŐRE

Művház

Írta: barangó - 2009.04.19. 14:03

A vidéki művelődési házak a világ legbizarrabb képződményei. Középkorú, korpulens, elvált nők vezetik ezeket az intézményeket, akik a büfében állandó számlát vezetnek, és a megfelelő adatlapok kitöltése után útiköltséget fizetnek a zenekarnak. Furák és szeretni valók ezek a művelődési házak, bár olykor valóban hihetetlen, hogyan tudtak ennyire ember- és kényelem-ellenes belsőt kialakítani. Holott az volt az elsődleges szempont, hogy ide emberek fognak járni, a színpadon játszó zenekarokat akarják majd látni és hallani, utána maximum inni és vizelni, no meg beszélgetni szeretnének. Ehhez képest az adóhivatalban sokkal hangulatosabb koncerteket lehetne rendezni, mint ezekben a házakban, ahol a koncertterem túl kicsi, az irodák túl nagyok, és bonyolult csigalépcsőkön lehet eljutni az egyik helyről a másikra.

Mégis jobb itt, mint a klubvilágban. Itt még érezni a szocializmus langyos lábszagát, a klubvilágban viszont csak a kapitalizmus agresszív szájszaga dominál.
Emlékszik még valaki az Almássy téri művház belső kialakítására? Nagyjából úgy éreztem ott magam mindig, mintha ötéves koromban nagyanyám elveszített volna a piacon, és én tanácstalanul állnék egy közömbös kofa standja előtt. Viszont ezek a művházak mindig is nagyon gálánsak voltak, ha fizetésre került a sor. A miskolci Molnár Béla intézmény irodájában már a megérkezés pillanatában kifizették a zenekart, s nem kérték vissza a pénzt, amikor az első szám után a keverős kikapcsolta a berendezést, mert féltette a mikrofonállványt. Öt percet játszottunk, s mehetünk haza, a pénzt pedig megtarthattuk. Igaz, ez még a nyolcvanas évek végén volt.
A klubok viszont soha nem teketóriáztak sokat. A szintén miskolci Vian klub emberei a kilencvenes években kíméletlenül dobtak az utcára azonnal bárkit, akit véletlenül elnyomott az álom az asztalnál, s valószínűleg most is ez a módi. Az ő eszükön csak Gönczi Attila, az Ápolók szaxofonosa tudott túljárni. A hatalmas ablaküvegtáblák előtt húzódott a fűtőtest, azt pedig hatalmas, súlyos függönyök takarták. Attila ha elálmosodott, egyszerűen behúzódott a súlyos függönyök mögé, és a fűtőtest tetején pihente ki magát. Ott nem találtak rá a pribékek. Sajnos mi sem, pedig néha nagy erőkkel kerestük, különösen ha színpadra kellett volna lépnie. Egy idő után rájöttünk a cselre. Attila mindig elhelyezett a fejénél egy korsó sört, mert tudta, hogy egy idegen, gonosz világban fog fölébredni, amely még csak vázlatosan sem hasonlít arra a világra, melyben elnyomta az álom. Egy idő után ezeket a gazdátlan korsó söröket kerestük – e korsókat valamiért mindig úgy helyezte el, hogy a függöny ne takarja őket ‑, és szinte mindig meg is találtuk a korsóhoz tartozó, horkoló Attilát.
Attila azóta eladta a szaxofont, csak otthon alszik a tévé előtt, és nem láttam vagy7-8 éve. Vidéki művházban viszont tegnap jártam, és végre abban a nem kapitalista személetű büfékiszolgálásban volt részem, hogy a büfés csak legyintett, amikor fizetni akartam. Ezt a legyintést tanítani kellene a kulturálismenedzser-képző intézményekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantcsont-bunker.blog.hu/api/trackback/id/tr391074219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.19. 19:10:24

A Pe Csá-ról volt már post? Hasonlóan "minőségi" belső tere van, mint annó az Almássynak volt.

patye 2009.04.19. 19:26:33

Szia Barangó! Az a Molnár Béla művházas koncert meglehetősen emlékezetes volt. Több zenekar lépett fel, de csak a te produkciód maradt meg az emlékeimben. A keverős arc nem a mikrofonállványt féltette, hanem magát a mikrofont :). Többször ráléptél a zsinórra: egyszer kitépted a zsinórt a mikrofonból, egyszer meg elejtetted az egész mikrofont - CSATT...Bumm. Amikor elvették a kezedből, akkor beültél csupasz kézzel dobolni - innen vezettek ki a biztonságiak.
Szerintem ilyen rövid - de ennyire emlékezetes produkciót azóta sem láttam. Tényleg nagy élmény volt :))) Köszi!

barangó 2009.04.20. 09:31:59

@patye: Hála és köszönet. Nem hittem, hogy emlékszik még valaki erre a koncertre. Valóban úgy volt minden, ahogy írod, és mai szemmel már én is félteném a mikrofont egy hülye részegtől - megvénültem, hiába. A botrányos részegség oka tán az volt, hogy a Molnár Bélában nemigen árultak szeszt, ezért ha az ember kiment a szomszédos Prizma presszóba, ott igyekezett olyan gyorsan és olyan intenzitással berúgni, ahogy csak tudott. Deci vodkák röpködtek nagy számban. Sajnáltam, hogy lefújták a koncertet, mert elég nagy közönség volt, és be is indult mindenki a Kuss alatt. Utána a basszugitáros orrba vágott, és véres pólóban bóklásztam egész hétvégén Miskolcon.

barangó 2009.04.20. 09:40:17

@városjáró: Igen, a Petőfi Csarnok strukturális kialakításának is adózzunk egy főhajtással. No meg az időbeosztás! Utoljára Nick Cave miatt voltam kénytelen ott járni, és az ex-Saints-gitáros Ed Kuepper előzenekara 7 órakor kezdett, úgyhogy le is késtük, de még Nick Cave is nappali fényviszonyok mellett kényszerült kezdeni. Naná, hogy csak egyetlen pultnál árultak sört, elvégre nyár volt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.20. 11:33:58

@barangó: :) Az még a jobbik eset, amikor valaki időben kezd. Mi egy PUF koncere voltunk kénytelenek 7-től kb fél tízig várni. Mivel addig csak az előzenészek bűvölték a szinpadtechnikát - azután a hangosítás volt olyan, hogy inkább hazamenekültünk.
süti beállítások módosítása