Friss topikok

  • break: Enekelni is tud Halasz ur: www.youtube.com/watch?v=SXJobTFE2Ho (2013.03.12. 19:13) ALKOHOLFREI
  • fantomasyoyo: Barango for president! (2012.12.06. 04:43) MATOLCSY KEDVENC NÓTÁJA
  • barangó: @mangorlo: december 22., Dürer, QSS; (előző este, 21-én ugyanott ingyenes tribute-fest, én Clash-t... (2012.12.01. 09:50) A SAS MEG A BÉKA
  • barangó: @fanzine: hanponta=naponta (2012.04.19. 08:55) JOBB KONDÍCIÓ
  • barangó: @rokonszenves: nagyon köszönöm. a zenék persze megvannak. köszi még egyszer (2011.11.13. 21:31) EGYRŐL A KETTŐRE

KUPAC

Írta: barangó - 2010.09.20. 19:33

A Harminckettesek terén áll a 32-es Club nevű kocsma. Falait dicséretes módon olyan poszterekkel tapétázták ki, melyeken a Baross utca és a Körút kereszteződése látható valamikor az 1900-as évek elején. Meglepően jó minőségű fotókról van szó, mert ilyen óriási kinagyításban is sok részlet kivehető. A Körúttól úgy száz méterre álló, Horváth Mihály téri templom mögötti bérházon például jól látszik, hogy ma is ugyanaz a homlokzata.

A század elején készült felvételen mindenféle emberek téblábolnak, egy villamos áll a körúti megállóban, egy másik pedig a Baross utcán jön vagy megy, de leginkább áll. Bízvást feltételezhető ugyanis, hogy a korabeli fényképezési technika megkövetelte, hogy az emberek és a tárgyak mozdulatlanok maradjanak az exponálás ideje alatt. A legmozdulatlanabb tárgy egy lószarkupac, mely valahol a kereszteződés kellős közepén domborodik, és mellette jól kivehető az utcaseprő is, aki valószínűleg hamarosan eltakarította a kupacot. Látható továbbá egy rendőr is hegyes sisakkal, és oldalán karddal.

Valahogy úgy képzelem, hogy az utcaseprőnek mindig alá és fel kellett járőröznie, bár az sem kizárt, hogy megfáradva a szüntelen jövés-menésben olykor betért valamely csapszékbe egy nagy pohár pálinkára. Természetesen a Körút sarkán álló kávéházba nem eresztették be, inkább valamely félreeső utcában kellett lennie annak az italmérésnek. A lapátot és seprőt kinn hagyta arra a kis időre az utcán, de nyugodt lehetett: senki sem lopott lószarszagú lapátot és seprőt. Ha sokáig elmaradt, a rendőr persze utánament, jól tudta, hol pálinkázik az utcaseprő, és szemének egyetlen villanásával tudatta vele, hogy újabb lovak könnyítettek magukon a Körúton.

A poszterfotón természetesen még sehol sincs az első világháború után emelt, rendkívül ízléstelen szobor, mely a 32-es háziezrednek állít emléket. Az a hölgyszíveket megdobogtató, feszes huszárgatyában gránátot hajítani készülő baka, baljában szuronyos puskával, fején a Wermacht által később oly népszerűvé tett rohamsisak-típussal. Nem tehetek róla, számomra bármilyen emlékműnél sokkal frappánsabb jelképe az emberi történelemnek az az impozáns lószarkupac az út közepén, de ha mégis szobrot kívánnék állítani valakinek, az sokkal inkább az utcaseprő lenne, vagy még inkább a kupacot hátrahagyó ló, amely többet szenvedett nyomorúságos igavonó élete során, mint az összes 32-es baka együttvéve.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantcsont-bunker.blog.hu/api/trackback/id/tr222310688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása