Friss topikok

  • break: Enekelni is tud Halasz ur: www.youtube.com/watch?v=SXJobTFE2Ho (2013.03.12. 19:13) ALKOHOLFREI
  • fantomasyoyo: Barango for president! (2012.12.06. 04:43) MATOLCSY KEDVENC NÓTÁJA
  • barangó: @mangorlo: december 22., Dürer, QSS; (előző este, 21-én ugyanott ingyenes tribute-fest, én Clash-t... (2012.12.01. 09:50) A SAS MEG A BÉKA
  • barangó: @fanzine: hanponta=naponta (2012.04.19. 08:55) JOBB KONDÍCIÓ
  • barangó: @rokonszenves: nagyon köszönöm. a zenék persze megvannak. köszi még egyszer (2011.11.13. 21:31) EGYRŐL A KETTŐRE

Rémromantika

Írta: barangó - 2009.03.16. 11:33

Ma kezdődik St. Pöltenben a gyermekét éveken át rabságban tartó és megerőszakoló rém tárgyalása. A reggeli hírek szerint turisták kíváncsi tömege özönlött a városba, jóllehet a tárgyalás nagy része zárt ajtók mögött folyik majd. Állítólag egy másik kisvárosban a rémrendes család házát is turisták tömegei látogatják az utóbbi időben – olyanoké, akik csakis ezzel a céllal utaznak oda. Úgy látszik, a katasztrófaturizmus mintájára kialakulóban van a horror-borzongás turizmusa. Nevezzük inkább thrill-turizmusnak? Állítólag még a pápára sem voltak ennyien kíváncsiak, amikor St. Pöltenbe látogatott; ezt a helyi turisztikai hivatal felmérései igazolják. Ezen nincs okunk csodálkozni: a megtestesült gonoszság mindig is rettentő kíváncsivá tette az embereket.

Így az is sejthető, hogy a bulvármédia tudósítóin kívül tollforgatók tömege várja már, hogy végre elítéljék a német rémet (ezt nem hagyhattam ki, amúgy persze osztrák), és egymást taposva próbálnak majd elsőként bebocsáttatást nyerni e szörnyeteghez, hogy cellája csöndes magányában kifaggathassák őt a részletekről. Csakis azon kell majd aggódniuk, hogy az emberek el ne feledjék közben az esetet. Természetesen a megjelenő, magát minimum mélylélektaninak valló riportkötet fülszövegében megtudhatja majd a potenciális olvasó, hogy a szerző nem annyira a vérfagyasztó részletekre, mintsem e torz lélek fejlődésrajzára és a társadalmi környezet ábrázolására törekedett, az olvasó azonban jól tudja, hogy ezúttal sem fog majd csalódni, és megkapja, ami neki jár: egy nyálasan álszent szörnyülködés-szósszal nyakon öntött, a válogatottan gusztustalan részletekben könyékig turkáló fércmunkát.
 
Be kár, hogy nem él már Thomas Bernhard, és nem vágja az osztrák társadalom képébe a nemzeti önutálat barokkosan hömpölygő concerto grossóit, hogy lám, csakis Ausztriában, a képmutatás földjén eshet meg, hogy ilyen undorító Unmensch magát erényes polgárnak feltüntetve zárt ajtók mögött éveken át háborítatlanul űzheti alantas praktikáit. S mennyire igaza lenne. Azzal az apró megszorítással, hogy a „csakis” szócska után következő országok listája tetszőlegesen bővíthető. Minden országnak szüksége lenne legalább egy ilyen flagelláns lelkületű íróra, aki ennyire szépen és magasztosan tudja utálni a népet, mellyel valami okból egy határok között élni kényszerül. Erre gondoltam az ünnepi tévéközvetítések önsajnáló, ön-hátbaveregető, önbecéző szólamai hallatán is. Persze volt nekünk egy remek Adynk, de ő már kilencven éve halott, és közben megint nagyon elszemtelenedtünk.
 
A gyermekek zaklatásával, fogyatékosok kiszolgáltatottságával egyébként dicséretesen sok film foglalkozik mostanában Európa nyugati felén. A Zone Europa kínálatából kapásból említhetnék egy spanyol, egy német, egy angol filmet. Hogy ne mondjam: ez most afféle divatos téma. Persze a magyar lelkület háborogna rögtön: a sanyarú gyermeki sorsok ábrázolása kapcsán megjegyezné, hogy inkább a magyar családok sanyarú sorsával illene foglalkozni ahelyett, hogy felrónánk azt a néhány nevelő célzatú pofont az apának; a fogyatékosok kiszolgáltatottsága láttán pedig azon háborogna, hogy inkább az egészséges többség szenvedését kellene vászonra vinni.
 
Mert mi a szart is várhatna az ember egy olyan országban, ahol egy reggeli műsorban a riporter észrevételére, miszerint a közlekedési kultúránk gyalázatos, mert míg a világ legzsúfoltabb városaiban, Londonban és New Yorkban is átengedik a zebrán a gyalogost, nálunk épp csak el nem gázolják, valami közlekedési szakember azt találja válaszolni, hogy „azért olykor a gyalogosok is elég agresszíven lépnek le a járdáról”. Mélymagyar.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantcsont-bunker.blog.hu/api/trackback/id/tr501005162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása